Levenskunst, filosofie & seculiere spiritualiteit/ Dries Boele

donderdag 4 april 2024

Waarom God?

.

Wat is interessant aan het bestaan van verschillende opvattingen over God of goden? Niet of deze of gene God werkelijk bestaat of beter is dan een andere God, maar de menselijke behoefte aan een God, het verlangen ernaar, de interesse erin, de vragen erover. 

En verder de vraag: Wat maakt het mogelijk om in een God of goden te geloven? Wat stelt ons mensen in staat om in zoiets onwerkelijks als een God te geloven? – want, of je nu gelooft in een God of niet, onwerkelijk is hij/zij/het, in de zin van zintuiglijk waarneembaar.

 

En nog fascinerender: Wat doet ons God of goden creëren? Dieren scheppen zich geen goden, mensen wel. Wat zegt dat?


De creatie van God beweegt zich tussen het afgrondelijke niets van de horror vacui enerzijds en de extase van de homo lyricus anderzijds.

 

In de naam van een God worden geweldige prestaties geleverd (bijvoorbeeld in de kunsten), oorlogen gevoerd, grootse daden verricht (in mededogen, liefde, vergevingsgezindheid), zelfmoordaanslagen gepleegd, ontberingen doorstaan, wreedheden begaan, tot en met een verheven roes ondergaan en enthousiasme in meest letterlijke zin: hoe kan dat? Hoe kan het geloof in een God hiertoe inspireren of motiveren? 


Wie of wat is de mens in deze?


Niet zozeer God is groot, maar: hoe groot is de mens dat hij voor zichzelf zoiets als een God (of goden) weet te creëren, én er ook nog in weet te geloven, met alle gevolgen van dien! Dit past mensentrots! In de grootsheid van God bezingt de mens zichzelf, Zijn schepper!

 

Allemaal uiterst bijzondere kwesties! En zeer de moeite waard om te onderzoeken - en dat zonder mezelf erbuiten te willen houden -, aangezien de vragen rondom ‘God’ ons veel kunnen leren over menszijn en in-de-wereld-zijn, misschien wel meer dan enig andere kwestie. Zonder zou het leven een stuk saaier zijn, en platter.

 


woensdag 3 april 2024

God in de aanbieding

.

God is hot, zo lijkt het. Maar over wat voor een God gaat het dan? We hebben de belangrijksten voor u op een rij gezet.

Er is de God van Spinoza, oftewel de Natuur, - erg populair. Hij dobbelt niet, volgens Einstein; wellicht scheelt het in de kans op verslaving. Hij is een-alles-in-één-pakket en één waarboven niets groters gedacht kan worden.

 

Er is de God van het monotheïsme, waarin God en Zijn schepping juist niet een en dezelfde zijn. Overigens is deze God in verschillende varianten verkrijgbaar. De ene heet Jahwe, een andere Allah, en weer een andere wordt de Drie-eenheid genoemd. Kleine winstwaarschuwing: sommige geloofsafdelingen vragen een hoge contributie, maar daar krijgt u dan ook iets voor terug.

 

Er is de God van het (filosofisch) Idealisme waarin een Kosmisch Bewustzijn (of Geest) tot God wordt verklaard. Ook hier is steeds meer vraag naar. Zoals te verwachten zowel beschikbaar in Oosterse als in Westerse versie, wat verder niets afdoet aan hun non-dualisme. Deze God is vrijwel gratis verkrijgbaar. Hij huist in uw zelf.

 

Bijzondere aanbieding is de God die nog niet bestaat, maar ooit gaat komen, als het de contingentie zo uitkomt. Deze inexistente God wordt ons in het vooruitzicht gesteld door Meillassoux, een Franse aanbieding, in het genre van het speculatief realisme. Nog even wachten dus, maar u kunt alvast intekenen.

 

En dan is er ook nog de God van de atheïsten, waarin ze niet geloven, maar waarvan zij wel weten hoe en wat Hij is, om er niet in te geloven. Even wennen, maar je gaat het zien wanneer je het door hebt. In deze richting wordt een niet-bestaande God geëerd met veel aandacht. Vergt wel enig leeswerk.

 

Kortom, voor een veelgodendom hebben we de vele godheden van het Hindoeïsme, van de antieke Grieken of van de moderne natuurvereerders dus niet nodig, al zitten zij uiteraard ook in het assortiment. Gelet op het aanbod is onze cultuur buitengewoon polytheïstisch!

 

In de huidige spirituele supermarkt zijn al deze varianten ruimschoots verkrijgbaar. Komt u gerust kijken. Niet goed, geld terug. En u kunt ruilen. Ook zijn er regelmatig updates. En combineren is mogelijk.

 

Om teleurstelling of miskoop te voorkomen is een blik op de bijsluiter handig. Hij biedt een korte handleiding of een gebruiksaanwijzing, en vaak ook een boekje met argumenten vóór het een of ander. Hierdoor weet u wat de aankoop u gaat opleveren. Plus voorwaarden. En garantie uiteraard. 


Mist u iets? Of heeft u zelf Iets in de aanbieding? Altijd welkom!