Waarom God?
.
Wat is interessant aan het bestaan van verschillende opvattingen over God of goden? Niet of deze of gene God werkelijk bestaat of beter is dan een andere God, maar de menselijke behoefte aan een God, het verlangen ernaar, de interesse erin, de vragen erover.
En verder de vraag: Wat maakt het mogelijk om in een God of goden te geloven? Wat stelt ons mensen in staat om in zoiets onwerkelijks als een God te geloven? – want, of je nu gelooft in een God of niet, onwerkelijk is hij/zij/het, in de zin van zintuiglijk waarneembaar.
En nog fascinerender: Wat doet ons God of goden creëren? Dieren scheppen zich geen goden, mensen wel. Wat zegt dat?
De creatie van God beweegt zich tussen het afgrondelijke niets van de horror vacui enerzijds en de extase van de homo lyricus anderzijds.
In de naam van een God worden geweldige prestaties geleverd (bijvoorbeeld in de kunsten), oorlogen gevoerd, grootse daden verricht (in mededogen, liefde, vergevingsgezindheid), zelfmoordaanslagen gepleegd, ontberingen doorstaan, wreedheden begaan, tot en met een verheven roes ondergaan en enthousiasme in meest letterlijke zin: hoe kan dat? Hoe kan het geloof in een God hiertoe inspireren of motiveren?
Wie of wat is de mens in deze?
Niet zozeer God is groot, maar: hoe groot is de mens dat hij voor zichzelf zoiets als een God (of goden) weet te creëren, én er ook nog in weet te geloven, met alle gevolgen van dien! Dit past mensentrots! In de grootsheid van God bezingt de mens zichzelf, Zijn schepper!
Allemaal uiterst bijzondere kwesties! En zeer de moeite waard om te onderzoeken - en dat zonder mezelf erbuiten te willen houden -, aangezien de vragen rondom ‘God’ ons veel kunnen leren over menszijn en in-de-wereld-zijn, misschien wel meer dan enig andere kwestie. Zonder zou het leven een stuk saaier zijn, en platter.