Iets doen aan hét probleem van onze tijd: klimaatverandering/ ‘Klimaat – Actie & Reflectie – Platform (KARP)’
.
Heb besloten om méér te gaan doen aan hét probleem van onze tijd: klimaatverandering. Ik wil van mijn pessimisme af, en hoop velen met mij. Er is van alles gaande – zoals de oorlog in Oekraïne en de nasleep van corona -, maar dat maakt de verandering van het klimaat niet minder relevant.
Het is duidelijk dat iets doen aan klimaatverandering alleen kans van slagen heeft door samenwerking. Als eerste stap heb ik daarom enkele groepen gecreëerd, zowel op Facebook (1) als ook op LinkedIn (2): ‘Klimaat – Actie & Reflectie – Platform (KARP)’. Deze groepen willen een platform bieden aan allerlei initiatieven, met klimaatverandering als gemeenschappelijke noemer.
Te denken valt aan: melding maken van eco-events, acties (ook ludieke), discussiebijeenkomsten, eco-filosofie, protest, retraites, discussies online (zoom), vieringen, klima-borrels, leesgroepen, eco-feesten, wandelen-voor-het-klimaat, voeding, tips, etc. Zowel lokaal, als iets verder weg. En virtueel de hele wereld!
Er is van alles mogelijk, willen we iets doen aan de klimaatverandering.
Tussen de suggesties zitten er ook enkele die je misschien niet zo snel met actie of klimaatverandering associeert, zoals klima-borrels, vieringen en eco-feesten. Toch lijkt het me het beste om dit soort feestelijkheden ook op de agenda te zetten. Enerzijds om het klimaat ‘sexiër’ te maken dan het vaak wordt gepresenteerd. Anderzijds de aarde, de natuur en ons samenleven met dieren en planten zijn een feestje waard. Het betreft tenslotte ons bestaan (en overleven) in meest directe zin.
De klimaatverandering en de crises die ermee gepaard gaan, zijn existentieel een ongekende uitdaging en van mondiaal formaat. Het is de vraag of er ooit een uitdaging is geweest die zo groot en alomvattend is geweest als de huidige, en met zulke ingrijpende gevolgen, tot en met gezamenlijk overleven. To be or not be!
Klimaatverandering is niet iets dat ons geheel onverwachts overkomt, noch is zij een natuurgebeuren, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, waar we qua oorzaak part noch deel aan hebben. Nee, we hebben er weet van, al enige decennia, en we spelen er zelf een hoofdrol in. We kunnen er dus niet onderuit.
Behalve op handelen en politiek, doet de klimaatverandering ook een forse aanspraak op ons denken, op filosofie, en ook op religie en spiritualiteit. Het is zeer de vraag of bestaande levensbeschouwingen en hun mens- en wereldbeelden ongeschonden uit de komende crises zullen komen. Want ja, zijn de bestaande levensbeschouwingen niet medeschuldig aan de ontstane situatie? Het zou kunnen dat het allemaal op de schop moet!
In alle opzichten is er dus werk aan de winkel!
Noten:
.1) https://www.facebook.com/groups/407241361122961
.2) https://www.linkedin.com/groups/12674412/