Levenskunst, filosofie & seculiere spiritualiteit/ Dries Boele

woensdag 3 oktober 2007

Kort (I)

Wanneer een ideaal van menselijkheid (zoals ‘verlichting’ of een andere zgn volmaakte staat van geest) moeilijk te bereiken valt, en alleen via contact met een ‘Meester’ of in grote zuiverheid, zou je je kunnen afvragen of dat ideaal dan wel zo menselijk is. Vaak moet er fors afstand gedaan worden van het lichamelijke (ascese) of wordt er ronduit levensvijandigheid gepredikt (het zou slechts gaan om de ‘geest’ of om een lichaamsloze ‘ziel’): is dat dan wel wenselijk? Er worden vele boekjes over vol geschreven, maar wie heeft ooit zo’n ideaal van menselijkheid bereikt? Hoe is zo’n mens in de praktijk? En waarom bereiken zo weinigen dat ideaal? Zou dat niet aanleiding moeten zijn om eens te gaan twijfelen aan het mensbeeld dat ons in menige vorm van spiritualiteit wordt voorgespiegeld, in plaats van de verhalen gehoorzaam en kritiekloos voor waar te houden en er je leven op in te richten?

Een heilige is iemand van wie we te weinig weten.

Zolang religies belast zijn met de publieke moraal en de orde in de samenleving, zullen zij een sanctie moeten verzinnen, om als geloofsartikel in te bedden in hun heilige teksten, opdat volgelingen erin zullen geloven én gehoorzamen. Zoals zonde & hiernamaals (christendom) en karma & reïncarnatie (boeddhisme).

Wat is er mis met een cultuur die nihilisme voortbrengt?

2 reacties:

  • Op 6 oktober 2007 om 11:32 , Anonymous Anoniem zei...

    Beste Henk,
    Ik begrijp even niet hoe dit ‘Kort’ te rijmen valt met de dingen die je onder ‘db’ schrijft. Is opeens het dagelijks leven niet meer relevant, als vertrekpunt? Ik kan in de opmerkingen nauwelijks een link ermee ontdekken.
    Maxime J

     
  • Op 12 oktober 2007 om 12:10 , Blogger Dries Boele zei...

    Beste Maxime,
    Dank voor je kritische kanttekening. ‘Kort’ is inderdaad nogal anders dan de notities onder ‘db’. Punt is: ik wil beide en nog veel meer. Ook het onderzoek wil ik voortzetten. Zoals naar seculiere religie.

     

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage