Levenskunst, filosofie & seculiere spiritualiteit/ Dries Boele

zondag 13 mei 2018

24 – 27 juli 2018: Lof der luiheid

FILOSOFIE & LEVENSKUNST: LOF DER LUIHEID
Over het nut van het nutteloze: een herwaardering van een oude ondeugd.


Hartje zomer in het hart van Amsterdam trekken wij ons terug uit alle haast, things to do, en geroezemoes, in het kleinste en mooiste theatertje van Nederland, het Torpedo Theater, om ons te verdiepen in lof der luiheid. Aan de hand van enkele filosofen, en ook in de praktijk. Een exclusieve vierdaagse voor een beperkt aantal deelnemers. 

Heb je er genoeg van om je door het leven te haasten, alsmaar druk te zijn, en je leven te laten bepalen door nut, agenda’s, smartphones en andermans wensen? Wil je je niet langer schuldig voelen bij nietsdoen?

Luiheid heeft van oudsher een slechte naam, maar is dat terecht? Is er voor innerlijke rust niet een forse dosis luiheid nodig? En kan creativiteit wel zonder? Luiheid is belangrijk voor het persoonlijk welzijn en levensvreugde. Verder is luiheid existentieel van belang: om je te bezinnen, om je te ontplooien, om zin te houden in het leven. En wat te denken van 'innerlijke luiheid'?



Aan de hand van een aantal filosofen onderzoeken we de verborgen kwaliteit van luiheid. We doen dit vanuit verschillende invalshoeken, met name: Paul Lafargue, Taoïsme, Spinoza, Stoa en Epicurus. Wat dachten zij over het recht op luiheid, nutteloosheid, vrijheid en genieten? Met Bregman en Harari kijken we naar onze huidige wereld.

Naast de filosofen, gaan we de stad met andere ogen bekijken: de kunst van het flierefluiten oefenen, stilte in de stad zoeken, ons verwonderen op het onthaastingspad. Ook bieden wij een luie onthaastende 'menukaart' kaart aan, voor wie buiten het programma nog meer wil ontdekken. Niets moet, alles mag.

Docent: drs Dries Boele
Plaats: Torpedo Theater, Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam
Data: 24 t/m 27 juli 2018
Cursus: 8 dagdelen 
Kosten voor cursus (incl cursusmateriaal): voor de vroegboekers (tot 10 juni) € 295,- ; daarna € 345,-
Aanmelden: driesboele@wxs.nl

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage