Levenskunst, filosofie & seculiere spiritualiteit/ Dries Boele

zaterdag 12 februari 2011

Egyptisch volk slaat gat in de wereld van dictaturen

.
Enkele dagen geleden was ik nog pessimistisch, toen de boel leek in te zakken in Egypte. Maar gisteren is het dan toch gebeurd: Mubarak opgestapt als president. Ben zeer benieuwd hoe het verder zal gaan.

Ongetwijfeld een cruciale gebeurtenis. Een revolutie in een van de belangrijkste landen in het Midden-Oosten, in de Arabische en in de islamitische wereld! Een gat in de wereld van dictaturen en zichzelf verrijkende tirannen. En tot stand gekomen vanuit het volk. Vrijheid, herwonnen waardigheid, zelf kiezen: het gevoel moet enorm zijn op het Tahrir-plein en elders in het land van de farao’s.

De volksopstand zal een geweldige impact hebben voor andere dictatoriale regimes, met name de Arabische. De aanstekelijke werking van de gebeurtenissen in Cairo is onmiskenbaar. Vanochtend dacht ik even: moeten wij niet ook de straat op!

Dachten we heel lang dat Arabische en andere islamitische landen nu eenmaal dictatoriaal geregeerd worden, onveranderlijk gesteund door de VS en andere Westerse mogendheden. Dachten we dat protesten van moslims altijd tegen de verkeerde vijanden gericht waren (ze zouden hun eigen regimes moeten omverwerpen). En dachten we dat het een achtergebleven gebied zou blijven in een globaliserende wereld, steeds verder wegzakkend in aloude gewoontes en tradities. Nu is dan eindelijk een bevrijdende dynamiek op gang gekomen!

Met een grote actieradius. De piramides zijn een baken van hoop geworden in een woestijn van onvrijheid. Welke landen zullen volgen?

Ook buiten de Arabische wereld zal de invloed merkbaar zijn. Het zou me niet verbazen als Obama nu de wind in de zeilen krijgt, of minstens meer credits. Ook zal het voor Israël een stuk lastiger worden om zijn nederzettingenpolitiek rücksichtslos door te drijven, ten koste van de Palestijnen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat China de gevolgen zal merken. Niet alleen vanwege de islamitische minderheid in het Zuidwesten van het Land van het Midden, maar ook breder. Lokaal zijn er immers al heel lang en op vele plaatsen volksprotesten gaande, die evenwel telkens gesmoord zijn, tot nu toe.

En laten we wat betreft impact het islamitische deel van de Europese bevolking, met name van Arabische afkomst, niet vergeten. Hun solidariteit zal onmiskenbaar zijn, evenals de ‘boost’ in zelfrespect en hun enthousiasme voor verandering. Hun wortels liggen opeens in een andere wereld, in een wereld in verandering, in een wereld die het recht in eigen hand neemt en vecht voor z’n vrijheid.

Anyway, het is onduidelijk hoe de verdere ontwikkelingen zullen zijn, en dat is een goed teken. Dictatoriale regimes zijn voorspelbaar, vrijheid is dat niet. Bereid U voor op veranderingen, welke kant ze ook opgaan, - dat is immers eigen aan onvoorspelbaarheid. Moge de wereld er over een jaar heel anders uitzien!

1 reacties:

  • Op 12 februari 2011 om 12:47 , Anonymous Ton Gloudemans zei...

    Hallo Dries,
    Optimisme is een mooie houding. Toch denk ik dat in dit geval een uitgestelde verwachting meer op zijn plaats is. Er was ook veel blijdschap toen de Sjah uit Iran werd verdreven en wat er voor in de plaats is gekomen hangt bv. drugssmokkelaars, dan wel andersdenkenden, na een proces dat gesloten en oncontroleerbaar is. In Egypte is het helemaal niet zeker of het leger niet opnieuw langzamerhand de grip op de samenleving weer zal krijgen. En als er vrije verkiezingen komen is het nog maar de vraag wat de aard zal zijn van de partij die gaat winnen. Het is niet uitgesloten dat dat een fundamentalistisch-religieuze partij zou kunnen zijn.
    Laten we hopen dat in de toekomst zal blijken dat het bovenstaande sombermansgepraat is.

    groet,
    Ton Gloudemans

     

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage